Anul acesta categoria Cel mai Buna Film in concursul suprem dupa statueta parfumata cu aur, pe nume Oscar, s-a extins la 10 nominalizari.
Oare de ce?
Ultima data cand s-au nominalizat 10 filme pentru premiul cel mare a fost in 1943, dupa care s-au nominalizat doar 5. Intre anii 1931 si 1943 au fost si 8 nominalizari dar chiar si 12. De ce dupa 67 de ani s-a revenit, tocmai anul acesta, la formula initiala de a nominaliza 10 filme ?
Raspunsul e destul de simplu: ratings.
Festivitatea Oscarurilor este una dintre cele mai vizionate show-uri din lume, probabil cea mai vizionata. Competitori puternici sunt finala campionatului modial de fotbal sau Super Bowl-ul american.
Pe de alta parte, Oscarurile inchid sezonul premierilor la Hollywood si marcheaza schimbarea sezonului din filme “grele” (drame, biografii, musical) la cele “primavaratice” (comedii romantice, animatii, fantasy, dar si actiune).
Dar probabil cel mai intemeiat motiv de a extinde numarul nominalizarilor de la 5 la 10 este predictibilitatea. Pana la seara Oscarurilor sunt alte festivitati de premiere, mai putin sau mai mult faimoase, care prezinta aceleasi nominalizari si scad din intensitatea “emotiei” de a ghici, spera sau castiga Oscarul, dar mai important, din a urmari spectacolul live. Caci aceasta este miza ABC (organizatorul evenimentului si detinatorul exclusivist a drepturilor de difuzare a ceremoniei) cand vine vorba de Oscaruri: cati mai multi oameni in fata televizoarelor, indiferent pe ce post se retransmite sau pe ce site se difuzeaza in direct.
Dupa doi ani la rand in care rating-ul per show a scazut considerabil, decizia de a mari numarul nominalizatilor pentru Cel Mai Bun Film nu face decat sa sporeasca “misterul” din jurul intrebarii “cine va castiga?” si mai ales sa scada nivelul predictibilitatii.
Iar asta va duce inevitabil la cresterea numarului de spectatori/telespectatori si implicit al rating-ului
No comments:
Post a Comment