Thursday 2 April 2009

Cine este Mark Burnett ?

Probabil ati auzit de reality-show-uri ca Survivor, Ucenicul sau Contender. Mark Burnett este creatorul acestor show-uri. Este "copilul minune" al Hollywood-ului, "masina de bani" din LA, sau pur si simplu, genialul de la Hollywood. E un fel de alchemist al televiziunii, pe tot ce pune mana transforma in aur. Daca aruncam o privire in portofoliul sau vom observa ca are "la activ" multe emisiuni de succes si ca este specializat pe reality-show, o categorie ce recent, pare a avea tot mai mult succes.

Dar eu vroiam sa-mi exprim deliciul asupra unui singur show: Ucenicul. La baza un concurs, Ucenicul ofera mult mai mult decat atat. In principal, este vorba de 16 candidati la postul de manager in compania magnatului imobiliar Donald Trump, pe un salariu de 250 - 300.000$ pe an. Se formeaza doua echipe, iar in fiecare episod echipele primesc cate un proiect de business, iar cel care aduce mai mult profit castiga runda. Atmosfera se incinge in Boardroom (sala de sedinte), acolo unde unul (sau mai multi) candidati din echipa pierzatoare, este concediat. Apropo de genialitatea lui Mark Burnett, situatiile in care sunt pusi candidatii in Boardroom, cand isi explica greselile in fata lui Donald Trump (care incearca sa gaseasca vinovatul) da o cu totul noua perspectiva asupra naturii umane, poate fi chiar un studiu psihologic. Sa vezi un grup de oameni care initial muncesc impreuna sa indeplineasca o sarcina si, esuand, ajung in sala de sedinte unde "sar la gatul" celuilalt fara ezitare, fara scrupule si fara reminiscente. Intr-adevar, e cam diabolica ideea, sa fortezi omul sa treaca peste propria demnitate pentru bani, dar din propriul fotoliu din sufragerie, e foarte amuzant sa privesti. In ultimele sezoane ale show-ului, au mai adaugat un element la frenezia jocului: faima. Participantii sunt acum star-uri, vedete, oameni de televiziune, care concureaza pentru asociatii caritabile (castigurile generate din sarcinile pe care le da Donald Trump revin unei asociatii care o alege candidatul castigator). Inchipuiti-va in ce postura se afla vedetele care nu castiga si trebuie sa se justifice de ce nu au muncit indestul de mult pentru copii bolnavi de sida, lupta impotriva cancerului, a saraciei, etc. etc. etc. Toate acestea nu numai in fata lui Donald Trump, ci a milioanelor de spectatori pe care i-a castigat emisiunea dupa primele sezoane.

Un show care merita urmarit, chiar daca a ajuns la sezonul 8, tot te tine cu sufletul la gura si te face sa te atasezi sau sa-i urasti pe participanti. Toate iscodite de mintea ascutita a lui Mark Burnett.

No comments:

Post a Comment