Friday 26 March 2010

Un Prophete

In regia lui Jaques Audiard, Un Prophete este filmul frantuzesc comparabil cu Nasul, si daca varianta americana se intinde pe trei parti, Un prophete face acelasi lucru in doua ore si jumatate.

Povestea arabului Malik (Tahar Rahim) inchis intr-o puscarie alaturi de cei mai periculosi mafioti si transformarea sa dintr-un un infractor intr-un mafiot nemilos este transpusa fara prea multe dialoguri, ci mai mult prin jocul actoricesc.

Malik se afla intr-o situatie relativ simpla. Don-ul napolitan Cesar Luciani (numele nu este o simpla coincidenta) il forteaza sa ucida un martor incarcerat in aceeasi puscarie ce trebuie sa supravietuiasca pentru a putea depune marturie. Fiind singurul care are acces la aripa arabilor si “curtat” de catre martor, Malik are de ales: il ucide sau este ucis.

Intr-o scena de intensitate maxima, Malik il ucide, si devine protejatul don-ului. Dar nu se opreste aici. El este eliberat cateva zile pe saptamana, pe cautiune, timp in care duce la bun sfarsit misiuni pentru don, urcand rapid pe scara ierarhica. Transformarea sa este brutala, realitatea cruda din puscarie schimbandu-l in esenta, metamorfozandu-se psihic dintr-un delicvent marunt intr-un mafiot necrutator.

Pe un ton putin mistic, Malik mafiotul isi conduce viata si ia deciziile in urma unor viziuni bizare (dar pline de simbolistica) sau aparitii hipnotizante ale victimelor sale, iar rezultatele sunt pe masura. Ingeniozitatea planurilor sale il duc pana in varf pe scara ierarhica si puterea sa crescanda se oglindeste in comportamentul respectuos al celorlalti.

Stilul filmului este realist si brutal, scenele violente fiind la limita dintre antrenant si suportabil. Cu o tema ce putini au crezut ca mai poate fi abordata cu succes, si mai ales in acest fel, Un Prophete depaseste cu mult asteptarile si isi revendica bine-meritatul loc printre clasici.

Replica favorita:

Malik: “Listen, we’ll kill them but they can’t see it coming”

No comments:

Post a Comment