Sunday 8 March 2009

The Reader - O colaborare artistica desavarsita

Vizionarea acestui film este o adevarata experienta. Este incredibil cum, in decursul a doua ore, poti trece prin doua stari emotionale diametral opuse, dar generate de acelasi sentiment: dragostea. Am trait fericirea si tristetea provocate de dragoste, alaturi de personajele principale fara un moment de pauza intre ele.

Filmul se desfasoara in jurul lui Michael Berg, un adolescent de 15 ani si al Hannei Schmitz, o taxatoare in tramvai, de doua ori mai mare decat Michael, intr-o Germanie postbelica posomorata si inca umbrita de Holocaustul nazist. Din intamplare, sau predestinat, cei doi se intalnesc si traiesc o adevarata poveste de dragoste. Pana cand intr-o zi, Hannah dispare, lasand adolescentul acum maturizat, “ranit”, deziluzionat si cu un sentiment ambiguu de vinovatie.

Ani mai tarziu, Michael o reintalneste pe Hannah intr-o circumstanta deosebita: in cadrul unui proces in care este judecata pentru crime de razboi. Hannah fusese gardian la Auschwitz si participase la luarea unor decizii ce au dus la pierderea multor vieti.

In fata acestei situatii, Michael este macinat de doua sentimente contradictorii: dragostea pentru Hannah si in acelasi timp ura pentru ceea ce a comis. Ce urmeaza este o adevarata framantare emotionala cu un final cu totul neasteptat.

Regizorul Stepen Daldry (a regizat, deasemenea genial, The Hours, despre Virginia Woolf) imparte aceasta capodopera in doua parti. Prima, povestea de dragoste pura a celor doi, cu alintari si ritualuri, certuri si tachinari, detalii excelente ale dragostei implinite, si a doua, cea a procesului si anii de dupa proces, a despartirii si a lasitatii lui, a demnitatii si orgoliului Hannei, perioada in care Michael descopera ca rusinea este cateodata mai presus decat crima.

Bazat pe opera lui Bernhard Schlink (bestseller international, tradus in aproape 40 de tari) filmul este colaborarea inspirata a trei talente: autorul cartii, Bernhard Schlink, regizorul Stephen Daldry si actrita Kate Winslet, care isi unesc fortele, fiecare in apogeul carierei si realizeaza aceasta intrunire creativa rar intalnita in cinematografia de astazi. Firul povestirii este melodios, transpunerea in imagini atenta si bine inchegata, iar actorii au o prestanta matura, grava (chiar si tanarul Michael, interpretat de David Kross), reusind, fara prea multe replici, sa se impuna pe ecran si sa transmita spectatorului starile lor sufletesti.

Un film de ne-ratat “this lifetime” cum ar spune Hollywood-ul, un adevarat dus-rece al simturilor umane, o marturie a pasiunii pentru arta.

Replica favorita :

Hannah: Boy, you want to know everything!

 Scena favorita:

Reintalnirea celor doi in partea a doua.

No comments:

Post a Comment