Friday 20 March 2009

Seven Pounds - Naturalete, drama si spontaneitate

Colaborarea dintre Will Smith si Gabriele Muccino da din nou roade (ca si in Pursuit of Happyness), de data aceasta nu numai jocul actoricesc este excelent, dar si povestea interesanta.
Seven Pounds este un film placut. Cu mici “scantei” emotionale filmul prezinta povestea unui om blestemat cu un trecut nefericit ce schimba in bine vietile unor oameni fara speranta dintr-un simt profund de indatorire morala. In momentul cand se indragosteste de frumoasa Emily, este nevoit sa-si recunoasca si sa-si infrunte trecutul oricat de intunecat ar fi el
Pelicula are acel “ton” in care te astepti sa se intample ceva, sau sa afli ceva, iar cand ajungi la momentul respectiv, intr-adevar merita asteptarea. Pentru ca regizorul Gabriele Muccino stie perfect sa faca spectatorul curios, sa ii dea indicii si sa il surprinda prin deznodamant. Dar nici nu intarzie cu momentele culminante. Este un film cu un balans perfect, care nu te lasa sa-ti pierzi atentia, fie datorita scenelor dramatice sau a celor de o caldura sufleteasca pura. Deseori m-am regasit admirand personajul principal pentru faptele sale, iar mascarea trecutului sau si reticenta cu care reactioneaza cand este vorba de propria persoana, m-au facut cu adevarat intrigat de cine este acest Ben Thomas (Will Smith). Personajul este conturat “ca la carte” de regizor si momentele in care ne este dezvaluit cate putin din trecutul lui, il fac si mai interesant.
Aceasta “aura” a binefacatorului necunoscut, este transpusa minunat pe ecran de Will Smith, care si-a aratat calitatile actoricesti nu numai o singura data. Oscileaza perfect intre agentul IRS, cu activitatile zilnice banale, lipsite de continut, si adevarata sa personalitate, buna, ingaduitoare, calduroasa cand indeplineste irealizabilul pentru persoanele pe care le ajuta. Lasa “garda jos” cand o intalneste pe Emily si ii permite sa-i patrunda in suflet si sa dea dovada de dragoste deplina cand nu mai avea nici o speranta pentru el insusi. Toate aceste transformari interioare se vad clar pe fata actorului si nici un moment nu ai impresia ca “joaca”, ci ca este intr-adevar Ben Thomas, un agent IRS cu o pasiune de a face bine.
Povestea de dragoste este aproape lirica prin simplitatea ei si, mai ales, prin conditia nefericita a lui Emily. De la inceput (circumstantele memorabile in care se intalnesc cei doi) si pana la sfarsit relatia celor doi te face sa iubesti filmul si sa te atasezi de personaje care fiecare trece prin drama vietii lor. E placut sa ii privesti, culorile sunt calde si imaginile “aerisite”, intregite cu muzica excelenta si spontaneitatea situatiilor.
Un film ce penduleaza intre dramatic si romantic, favorizand-o pe prima, dar care aduce aminte de lucrurile frumoase chiar si in cea mai amara existenta.
Replica favorita:
Emily: “What if... my pager goes on... and it’s a heart...and it works...and... what if I have time? Ben: “What if... what if we have children...”
Scena favorita:
Ben Thomas intra in baie cu un sac de gheata si o meduza.

No comments:

Post a Comment